با همکاری دانشگاه الزهرا؛ نخستین رویداد بین المللی پوشاک سنتی جهان اسلام برگزار شد

ارسال شده در تاریخ 1401/02/14

نشست های علمی روز اول "نخستین رویداد بین المللی پوشاک سنتی جهان اسلام" با همکاری پژوهشکده ‏زنان دانشگاه الزهرا (س) در اردیبهشت‌ماه 1401 برگزار شد‎.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه الزهرا (س)، کارگروه تخصصی مد و لباس ایران با همکاری دانشگاه الزهرا ‏‏(س) و سایر مراکز علمی پژوهشی نخستین رویداد تخصصی بین‌المللی پوشاک سنتی جهان اسلام را از تاریخ ‏‏8 الی 13 اردیبهشت ماه 1401 در مجموعه فرهنگی و هنری هفتا در برج میلاد برگزار کرد‎.
در نمایشگاه برگزار شده این رویداد بین المللی در برج میلاد مجموعه لباس‌های سنتی ایرانی و کشورهای ‏اسلامی به همراه تعدادی کارگاه آموزشی و تصویرسازی‌های زنده دستی و دیجیتال از سوی اغلب دانشجویان ‏دانشکده هنر ارائه شد‎.
همچنین، مجموعه نشست‌های علمی با حضور اساتید برتر دانشگاه‌های ایران و برخی کشورهای جهان اسلام ‏مانند مالزی، عراق، آذربایجان، ترکمنستان و سوریه و ارائه پنل های تخصصی در تاریخ‌های 10 و 11 ‏اردیبهشت‌ماه 1401 با همکاری پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا در سالن دکتر طوبی کرمانی برگزار شد‎.
دبیر علمی نشست های روز اول این رویداد، دکتر مریم مونسی سرخه، عضو هیات علمی گروه طراحی پارچه و ‏لباس و دبیر اجرایی آن خانم ربابه غزالی عضو هیات علمی گروه طراحی پارچه و لباس بودند. سخنرانان ‏همگی از اعضای برجسته هیات علمی دانشگاه‌ها و پژوهشکده‌ها، سفرای کشورهای مسلمان، دبیران انجمن‌های ‏مرتبط با مد و لباس، و نیز مراکز بزرگ علمی و مؤلفان کتب و مقالات و صاحب‌نظران در حوزه‌های فرهنگی، ‏اقتصادی و علمی بودند. محورهای کلی سخنرانی‌ها در رابطه با فرهنگ، دین و جایگاه پوشش سنتی کشورهای ‏مسلمان تعریف شد. در این راستا، مباحثی در رابطه با دیپلماسی مد، واکاوی‌های فرهنگی در کشورهای ‏مسلمان، بررسی آرایه‌های تزئینی در پوشش سنتی، لباس‌های تاریخی معنادار در ادوار تاریخی، جایگاه حجاب ‏درا قوام و مباحث انسان‌شناسی و زیبایی‌شناسی بومی در لباس‌‌آرایی، سهم لباس در هزینه‌های خانوار از منظر ‏اقتصادی و غیره ارائه شد‎.
برای پوشش‌دهیِ گسترده این نشست‌ها و امکان برقراری ارتباط با سایر شهرها و کشورها، همزمان به صورت ‏حضوری و مجازی از طریق لینک پژوهشکده زنان و نیز صفحه آپارات دانشگاه الزهرا(س) همچنین پخش زنده ‏در صفحه اینستاگرامی کارگروه مد و لباس اسلامی کشور پخش گردید‎.
در روز نخست این رویداد 9 سخنرانی با دبیری دکتر مریم مونسی سرخه عضو هیات علمی گروه طراحی ‏پارچه و لباس دانشکده هنر، دانشگاه الزهرا (س) برگزار شد‎.
شرح کوتاهی از سخنرانی‌ها در روز اول به قرار زیر است‎:
‎- ‎دکتر مهربانی‌فر، عضو هیات علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه علوم اسلامی رضوی، در سخنرانی با عنوان ‏‏"دیپلماسی مد"، به لباس به عنوان نحوه ارتباط بشری اشاره کرد و تاثیرگذاری در سبک زندگی، افکار عمومی ‏جامعه و مخابره پیام‌های دیپلماتیک در سراسر جهان را به لباس نسبت داد. وی، سه‌گانه دیپلماسی مد را در ‏ابعاد فرهنگی، اقتصادی و سیاسی برشمرد. فرصت‌هایی برای شکل‌گیری زمینه‌های خارجی و جذب ‏سرمایه‌گذاری از طریق فعالیت‌های اقتصادی و برخی دلالت‌های فرهنگی از طریق مد را عنوان نمود‎.
‎- ‎دکتر البهادلی، استاد تمام تاریخ و فرهنگی اسلامی دانشگاه بصره، در مقاله‌ای با عنوان "لباس طبقات ‏خواص در صدر اسلام" اشاراتی به لباس از زمان صدر اسلام در پوشش بزرگان دینی و علما داشت و معانی ‏نمادین لباس از گذشته تا زمان اموی را برشمرد. این سخنرانی توسط خانم دکتر مشکین‌فام، عضو هیات ‏علمی دانشگاه الزهرا (س) و رییس پژوهشکده زنان به فارسی ترجمه شد‎.
‎- ‎خانم ربابه غزالی، عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا(س)، در سخنرانی خود با عنوان حجاب در پوشاک سنتی ‏اقوام ایرانی، به لباس به عنوان مقوله‌ای فرهنگی اشاره داشت و آن را سبب تمایزات فرهنگی دانسته و ‏تشابهاتی از آن ها را با فرهنگ ایرانی و اسلامی برشمرد‎.
‎- ‎دکتر دهشیری، سفیر ایران در سنگال، به "واکاوی فرهنگی مدل پوشاک مردم کشور مسلمان سنگال" ‏پرداخت و لباس‌های سنتی سنگال را نماد تاریخ و معیارهای اجتماعی مردم این کشور برشمرد‎.
‎- ‎دکتر نازلینا شاری، استاد دانشگاه مالزی، به "جذابیت پوشاک سنتی مالزی از دیدگاه اسلام" پرداخت و ‏لباس سنتی مالزی را به عنوان هویت فرهنگی این کشور دانست. این سخنرانی توسط خانم مهشید مسیبی ‏دانش‌آموخته گروه طراحی لباس دانشگاه الزهرا(س) به فارسی ترجمه شد‎.
‎- ‎دکتر ضیائی، رایزن سابق فرهنگی ایران در مالزی و استاد دانشگاه مالزی، به بررسی "پوشاک مردم مالزی و ‏اندونزی" پرداخت. وی دولت، خانواده، کتب درسی و رسانه‌های جمعی و روحانیت را از جمله عوامل تاثیرگذار ‏بر حجاب در مالزی برشمرد‎.
‎- ‎دکتر طاهری، مشاور معاون مجلس، حقوقی و امور استان‌های سازمان برنامه و بودجه کشور، در ارائه خود با ‏عنوان "سهم پوشاک در هزینه خانوارهای شهری و روستایی ایران در سال‌های 1390-1398"، علاوه بر ‏مباحث فرهنگی، بعد اقتصادی را نیز در توسعه کشور بسیار مهم دانست. وی طبق اعداد و جداول ارائه شده ‏از میزان هزینه‌کرد اقلام متعدد از جمله پوشاک در خانوارهای شهری و روستایی طی سال‌های مختلف، بیان ‏نمود که بررسی سهم پوشاک می‌تواند در برنامه‌ریزی‌های کلان مورد بررسی قرار گیرد و پیشنهاداتی در زمینه ‏ارتقای صنعت پوشاک در کشور ارائه کرد‎.
‎- ‎دکتر مافی‌تبار، عضو هیات علمی دانشگاه هنر، در ارائه خود با عنوان "پوشش اجتماع زن ایرانی: بازمانده‌ای ‏از چهارده قرن"، لباس اجتماع زنان را طی ادوار تاریخی از لحاظ شکلی و دلایل تغییر آن بررسی کرد و تاریخ ‏لباس را از این منظر مهم دانست که می‌تواند پیش‌بینی‌هایی در مسیر آتی داشته باشد‎.
‎- ‎خانم سماعی، دبیر کارگروه هنر ایرانی اسلامی انجمن آرایه‌های تزئینی مد و لباس کشور، با عنوان ‏‏"شناخت و کاربرد نقوش و آرایه‌های سنتی و تاثیر آن بر پوشش ایرانی" سخنرانی کرد. وی نقوش را از منظر ‏ایجاد مفهوم در لباس‌ها مهم دانست و آن را به عنوان زمینه‌های موثر چالشی برای تحقیقات مفصل آتی ‏معرفی کرد‎.‎